BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, February 27, 2009

Tudung Pertunangan Erwin©

Pertama-tamanya, saya ingin merakamkan ucapan setinggi-tinggi terima kasih kepada Kak Zalizan a.k.a. izan72. Walaupun selama ini beliau sendiri belum pernah menempah tudung Beauty dengan saya, tak pernah pun berjumpa, tapi sudi juga mengesyorkan kepada Erwin.

Hasil kali ini amat mencabar. Mungkin klise bunyinya tapi tidak pada saya. Mencabar kerana saya perlu memadankan corak Shimmering Flora (SF) yang disulam Kak Izan pada busana pertunangan Erwin dengan tudung Beauty. Tidak sempat bertemu janji sama ada dengan Kak Izan mahupun Erwin sendiri dek kekangan masa, maka kiriman gambar menerusi MMS dan email sahajalah yang menjadi panduan untuk saya memulakan misi.

Kala membeli kain syifon di sebuah gedung tekstil terkemuka di ibu kota, mata saya naik kelabu memilih warna yang paling tepat dengan baju Erwin. Saling membandingkan syifon kuning pelbagai nada yang disimbahi cahaya lampu limpah dan lampu panas dengan gambar baju di dalam telefon bimbit. Memang mengelirukan pandangan mata tapi saya tetap perlu membuat keputusan. (Itu pun masih tidak tepat 100% dan mujurlah anak tudung berona lebih gelap menjadi penyelamat!)

Secara peribadi, saya belum berkesempatan lagi membuat sulaman corak SF yang sedang mendapat tempat di hati para penggemar sulaman manik dan labuci. Tambah berdebar untuk bergandingan bahu dengan anak didik noramanik - si empunya identiti SF aka sifu Terasa sangat kecil diri saya yang tidak pernah mengikuti sebarang kelas menyulam...

Justeru, anda nilailah sendiri hasil kolaborasi maya izan72 dengan izan73 ini.


0 ulasan: